December 21, 2011

a sudden thought

Hari datang waktu berlalu,
Simpan kenangan tentang masa lalu,
Tak mungkin lupa akan waktu itu,
Sentiasa ada dalam ingatanku,

Kau lupa kata-katamu dulu,
Sehingga seksa jiwa dan ragaku,
Terkapai-kapai menunggu kamu,
Lupa pula kau sudah ada yang baru,

Sia-sia perasaan hatiku padamu,
Menunggu sesuatu yang takkan berlaku,
Pergilah kamu pada yang satu,
Tinggalkan aku dengan hidup yang baru.






*tiba-tiba ingat kisah dulu, tsskk



December 07, 2011

Bye

assalamualaikum



yawn XO. Dalam kepala nak taip macam-macam, bila dah taip tak boleh nak luah pulak. Dari pagi tunggu abang, katanya nak ke Shah Alam hari ni. Tak pulak sampai-sampai, well as expected. Mak dah boring, tah keluar ke mana la. Ada je kerja nak dibuat. Me? Dari pagi cari line internet yang laju tak jumpa-jumpa and akhirnya jumpa jugak. Boleh la. I'm still jobless man, and never proud to be this one. This is my damn crisis that I really hate to bring it on. But I still did, om. Lepas tu kena pulak jumpa dengan orang yang suka menanya macam-macam padahal jawapan depan mata. Dugaan-dugaan.



Takpe lah, mulut orang bukan boleh ditutup ye dak. Baik fikir ke depan. Sekarang ni asyik terlayan lagu-lagu LeeSsang la pulak. Suke pulak layan rap sekarang, padahal kalau rap maunye semput. Rase nak buat wishlist, tapi rase pulak x mampu nak tunaikan and last sekali kecewa. Kalau tahun ni, nasib tak menyebelahi aku, I hope next year gonna be my year. My year of success, InsyaAllah.



p/s: Off to Shah Alam-Pahang. Long, long journey :)




November 22, 2011

second chance

assalamualaikum




How did you spent your day? Me? Ahhh, so unproductive. Everyday, every hour, every minute. every second. What a waste. I didn't know that I take a long time to figure out myself. But still, no answer. Seems like someone who's suffering from "what to do in her life". That's pathetic. But now I try to do something in my boring day which is learning. Learn what? Well, I'm going to improve my vocab. Grammar?? hehe, a bit hard but I'll try. And most importantly is, I am starting to exercise everyday, hewhewhew. I'm feeling healthy y'all.



While staying at home doing nothing, sometimes I'm wondering why my mom don't nag about me not working yet. I mean, every month she's giving pocket money even I'm already finished my study. There's a lot of question in my mind. You know, we didn't know what's in people heart. I think my mom doesn't want me to work far from her, that's why I didn't get job yet or I'm just missing my opportunity. To mom, don't worry I will not work far from you, just I need to earn money, I can't just asking money from you anymore. Talking bout me missing my own chance is the saddest thing right now, I'm the one who screwed me. dushhhh!!!!!!!



Early this month I've got a missed call. Office or home, but who's calling using a home line nowadays except for my aunt. So I think maybe they will contact me back again. Unfortunately it was me who didn't realize they leave a voice mail. What suck is, I discovered this thing last night. Bravo aisyah.




"When Allah makes things really difficult, it is to remind who is in charge so that you turn back to Him.When He make's things easy, make sure you turn to thank Him. Any good that you do is a favour from Him and not upon Him, so thank Him for it."
-Navaid Aziz-




Okay forget bout it, feels like an idiot. This evening I went to a coffee shop and enjoy my sadness with medium cup of Americano (favorites all time bebeh) and this coffee shop girl, I don't know I just like the way she speaks. Full of confidence yet so friendly. She's cute too. Don't get me wrong, I don't know just I wanna be like her. How she manage to speak with customers and didn't annoyed them. Or I should stop trying to be others and just being me, maybe it works.



Whatever it is, I'm thankful that my family still support me even though I'm nothing but trouble them all the time. I didn't tell my mom about that missed call. Let by gone be by gone then, just move. There's another opportunity and I believe in Allah swt to guide me.



"What is family? They were the people who claimed you. In good, in bad, in parts or in whole. They were the one who showed up, who stayed in there regardless. It wasn't just about blood relations or shared chromosomes, but somethings wider, bigger. We had many families overtime. Our family of origin, the family we created and the groups you moved through while all this was happening: friens, lovers, sometimes even strangers. None of them perfect and we couldn't expect them to be. You can't make any of one person in your world. The trick was to take what each could give you and build your world from it."
-Sarah Dessen-




November 12, 2011

these boys

assalamualaikum



Dari hari Rabu main dengan budak-budak ni, bila diorang balik boring dah la. Another weekend yang sangat sunyi, tsk3. Never mind, i'll find something to do then. Back to them, they are my brother kids. Sangat rapat sebab setiap minggu balik, just lately jarang balik sebab my sister in law tak berapa sihat. Best kalau tak buat perangai, hehehe. Abang putih gebu macam donut sebab makan nasi dengan kuah sup semata-mata. Adik asalkan kari, meme jalan la die. Satu je sama, suka tea O.


Kalau main game sampai tak mau makan, last-last tak boleh main. Si abang akan amik my phone and main senyap-senyap. Adik pulak akan datang cakap kuat-kuat "HAA, ABG BUAT APA TU HAA. MAIN GAME LA TU". Aku nak gelak sebab last-last dia pulak mintak nak main. Alahai, sunyi pulak rumah yang dah meme sunyi ni. Tadi sempat keluar ke bank dengan Fyna. Kami minum dekat satu cafe yang sangatlah comel, lepas ni boleh lepak minum situ pulak sebab orang tak ramai sangat. Padahal dah keluar dah hari sebelumnya tu just tak perasan cafe tu. Actually, selama ni memang tak pernah perasan langsung yang cafe tu wujud. Apa-apa lah.


Adik ni suka nak hensem sikit, tapi bila akak aku nak amik gamba die tak nak. Bila dah semua balik, die cakap kalau nak amik gambar kena senyum macam kat atas tu. Aku pun, okay amik je lah. Kalau tak pun diorang akan amik gambar sendiri. Kids =_='




p/s: My sis akan final exam tak lama lagi, gud luck. 




November 10, 2011

Learning

assalamulaikum



Learning. What is learning? Is it essential for us to learn? Is it a need or a term to get to the higher place? Why do people that didn't learn to his highest still manage to go to the higher level? The question is not about WHY. It's about YOU, yourself. Because everything is always about yourself. The choice between to learn or to gain experience, still the same. Why? Because to gain experience, you still need to learn. Just in a different way. The difference is the experience you gain. This is the thing that make you special. We always want to avoid learning. But somehow, no matter how hard we avoid it, at the end of the day we still need to learn. Learn the hardship, you get better in the future. InsyaAllah.


"Bila kamu tak tahan lelahnya belajar,
maka kamu akan menanggung peritnya kebodohan."
-Imam Syafie-




your pain my pain too








I'm touch, but what movie is this?

gif from my tumblr




November 09, 2011

my reality

assalamualaikum



credit from tumblr

Realiti? Susah macam mana pun kena hadapi jugak, dah nama pun realiti. So it is real. Like really REAL. The difference between people is how their reality and the way they handle it. Mine? Syukur ya Allah dengan nikmat-nikmat yang ada kalau dibandingkan dengan orang yang ditimpa musibah di luar sana. Cuma sifat manusia ni tak pernah puas dengan apa yang ada. It's not that aku tak puas dengan semua yang aku ada, cuma kalau boleh aku nak semua datang dari usaha sendiri. Tak payah pening kepala, masalah aku sekarang aku ni menganggur. I want a job. So that I don't have to ask my mom's money, my sis to bought a bag for me and pay for my hair treatment, my brother to pay for my accident. It just don't feels right. Otak tak berjalan kalau hari-hari macam ni.


credit from tumblr


I just hope that my brain does not 'berkarat' sampai semua benda dah lupa. Everyday check my mails, open my Fb to know what my friends up to, reads a lot of quote, listen to the same song, watching Tv, eat, buang sampah, go to bank, pay a lot of bills (at least I know I berguna), etc. People told me that my time will come, just it takes time. I know good things will come, but don't you think i'm wasting my time just wait and keeps waiting? On the other side, others gain a lot of thing and i'm just nothing. Poor me.


credit from tumblr



"even if you're on the right track, you'll get run over if you just sit there"
-Will Rogers-



everyday I learn new things but I need more. Good luck aisyah :)


picture from my tumblr




October 28, 2011

I wanna breath

My October doesn't end well. I hope November gonna bring some new beginning.


Like A Bird


I wish I can run freely while enjoying what I'm doing that time.

Free my thought,
Free my mind,
Free my brain,
Free my life.

I need a break. Just for a while. Life is difficult. Sometimes I can't follow the flow. It stuck somewhere in the middle. Okay, bye.





Gif from tumblr



October 07, 2011

someone like them

assalamualaikum



Pernah ada kawan rapat yang dulu sangat rapat tapi sekarang tak pernah bertegur sapa? Kalau jumpa pun sekadar tanya khabar dalam keadaan yang sangatlah akward.


Aku? 
Ada je. Ramai pulak tu.

Sebab apa ramai?
Kawan kan datang dalam banyak peringkat. Masa sekolah rendah, menengah, ipt, tuisyen, internet etc.


Sebab tulah banyak yang berubah. So, janganlah selalu ingat yang lama kalau yang sedia ada pun tak terjaga hatinya. "Stick to the people who stick with you". Senang hidup. Kan? Sebabnya, kita pun selalu je jumpa yang baru. Diorang hilang, akan ada pengganti yang datang.


Someone like you

Walaupun pengganti seseorang tu tak mungkin seratus peratus macam sebelumnya, tapi perlu ingat hidup sentiasa perlukan perubahan. Saja buat entry ni untuk sejukkan hati sendiri.



"People change. Feelings change. It doesn't mean that the love once shared wasn't true and real. It simply just means that sometimes when people grow, they grow apart."
-500 days of summer-




picture from my tumblr



September 21, 2011

to write is not easy

Sometimes I wish to have talent in art.

Why?

Because art is something that you can use as a medium to express your feeling *for someone who doesn't know to delivered straightly.

Which talent I wish to have?

For me, I choose writing. You see, like the people who wrote a song lyrics or a book writers. Very inspired!

I mean, like how do they get their inspiration?

Normally they will said from their past experience.



There are a lot form of art can be used to expressed your feeling, writing is just my example. Some used photography, painting and any other thing. The important thing is how to delivered it. For someone like me, I must say it's hard. I like writing, but I don't know how to express my feeling in such a beautiful words. For a person to write such a meaningful things in just a glance, I must say that I really adore you. Not many people can do it.



Why all of sudden I talk about this?

Because I've just fell in love with this one band. Most of their songs is written by them.

Many bands do that. Why this one catch my attention?

Yes, I still like other bands cause they're like a true musician. But this one, I like the colour of their music.



To tell the truth, I'm universal. I listen to any songs that attract my ear, and the lyrics. For me lyrics is important as the melody. Lyrics can be said like a story line of a movie. The best of the movie depends on the story that needs to be delivered.





"There is nothing better than learning, therefore I will try my best to learn and enjoy wholeheartedly."
-Lee Jonghyun-




p/s: it just my point of view. I should start and learn how to write. 
*my bad if my grammar sucks




September 20, 2011

my new love

assalamualaikum


If people ask me, what's your favorite colour? I would say black, well many people like that colour right? Why? For me, it's a basic colour that easily fit in many place and of course people. Why not white? Erm, I never really care about that colour before this.because for me it's to bright. *sebetulnya sebab kaler kulit aku dodol hangit T_T


But now after I see many things using white colour, well that's really attract my eyes, I think I'm into this colour now, hee. Still not for my cloth though. I found it attractive after I fell in love in home decor. Makes our house look bigger and bright. Now I wish to have this colour for my room *technically it's a shared room. Well, whatevahh. 


Look out these photo I found in tumblr. 


simple and bright, gimme this room
combination of my favorite colour @_@
i wish this is my living room
a bright time next to the window
and this space where i'm going to lay here all day


One day baby, one day. I will insyaAllah, makes my own house like this if I still think this colour nice. Hahahaha.





September 16, 2011

Kadang-kadang




Sometimes be yourself is not good enough. You just need to do what you wanna do, and say what you wanna say. Well, we're not living to be someone else puppet. Good night :)





p/s: jonghyun :)



September 11, 2011

Tiada yang mustahil


assalamualaikum


Perubahan dalam hidup bukanlah sesuatu yang asing, malahan ramai orang yang berubah sama ada dalam dia sendiri sedar ataupun tidak. Normal lah bagi kita apabila sudah melalui pengalaman dalam kehidupan seharian, terdapat beberapa perkara yang menyebabkan kita berubah. Ada yang dengan kerelaan, yang tak sedar dan ada yang secara paksa *ada ke? Tak kisah la macam mana pun, tapi manusia sentiasa berubah. Sentiasa !

Tipu kalau ada manusia yang tak berubah, sedangkan rutin seharian pun selalu berubah. Takkan itu tak dinamakan perubahan? Bezanya sama ada baik atau buruk perubahan tersebut mempengaruhi mereka. Ini artikel tentang perubahan yang aku jumpa dekat iluvislam, semoga berguna untuk panduan kita dan sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak :)





Mustahilkah untuk melakukan perubahan?

Mustahilkah? Susahkah? Pasti jawapannya tidak mustahil.


Tetapi bukankah perubahan itu ada dua jenis iaitu perubahan positif atau perubahan negatif (nauzubillah).


Tiba-tiba terfikir satu persoalan.
Mengapakah untuk melakukan perubahan yang positif itu lebih susah berbanding perubahan ke arah yang lebih negatif?
Adakah kerana diri ini lemah? Lemah untuk melawan godaan syaitan?

"Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka bahwa mereka mendapat petunjuk" - Surah Az-Zukhruf 43 : 37
"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" - Surah Az-Zukhruf 43 : 62

Tarik nafas dalam-dalam. Ambil masa, fikir sejenak.
Yang mana lebih kita kejarkan? Perbuahan yang lebih bagus atau yang sebaliknya?
Pastinya yang lebih baik.
Tetapi tidak dapat untuk kita nafikan untuk melakukan perubahan kearah kebaikan ini, jalannya dihiasi dengan ranjau yang peuh berduri, halangan, ejekan, ujian, dan semua ini adalah dugaan.
Kadang-kadang untuk berubah ini penuh dengan bisikan dan desas-desus manusia:
"Eh, kenapa A pakai tudung sekarang ini, bukankah dahulu dia seorang minah rempit, ini mesti tak lama nie!"
"Alhamdulillah, A dah mula berubah insya Allah sentiasa dirahmatinya"
Hendaklah kita sematkan dalam pemikiran kita, janganlah sesekali kita terpengaruh dengan kata-kata negatif terhadap diri kita, kerana andai kata kita terpengaruh dengan kata-kata tersebut, pasti berat kaki ini untuk melangkah ke alam baru, berat lagi hati ini untuk melakukannya.
Percayalah, kita lebih mengenali diri kita dari orang-orang lain, dan Allah lebih mengenali kita dari diri sendiri.
Tidaklah semua perkara itu manis untuk menuju ke syurga, kerana pasti Allah selitkan sedikit ujian untuk kita, bagi menguji diri ini.

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?"Surah Al-Ankabut 29:2

Apakah definisi perubahan sebenar dalam diri kita? Adakah hanya dari segi fizikal atau hati nurani? Yang mana akan datang dulu?
Sebenarnya, yang mana datang dahulu itu tidak penting, kerana yang lagi penting adalah hasilnya.
Andai kita rasa, perubahan fizikal seperti melabuhkan tudung dan pakaian itu lebih mudah, maka lakukan itu dahulu, kemudian kita melatih hati ini satu persatu, andai kita merasakan hati ini lagi senang untuk dilatih, maka latihlah ia dahulu.
Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. Insya Allah.
Mari mulakan langkah kita bersama, kerana pintu taubat itu sentiasa terbuka.
Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.



subhanallah

sumber iluvislam



September 09, 2011

Kita tak sempurna

assalamualaikum


Kalau nak cakap orang punya salah, cuba reflect balik dengan diri sendiri. Manusia ni sifatnya suka menghakimi tanpa usul periksa, suka menyalahkan tanpa bertanya tetapi tidak pernah melihat keadaan diri sendiri yang hanya selalu memandang sifat negatif orang lain. 

Kita manusia tak sempurna, sesiapapun dari kita, kita buat salah, kita rosakkan sesuatu benda tapi apa guna memandang ke hadapan kalau tidak boleh memaafkan yang lepas? 

Sampai bila-bila hidup akan mundur kerana selalu memikirkan tentang perkara silam. Hubungan persahabatan tak mungkin akan kekal kalau selalu menyalahkan antara satu sama lain.



***



Ini cuma metafora dalam kehidupan. Kadang-kadang kita tak dapat memuaskan hati semua pihak, nak mengeluh? Bak kata orang tak elok. Biarlah kalau dia nak pertontonkan kepada orang keburukan seseorang, kita hanya mampu menegur. Bila kira hati dia sakit, sakit lagi hati dengan perangai yang dia tunjuk. Bulan Syawal ni untuk memaafkan kesalahan orang, bukan menyalahkan orang. Sorry kalau ada yang terasa.



"When my heart became constricted and my paths became narrow, I took my hope in your pardon and forgiveness as an opening and an escape. My sins seemed very great to me but when I compared them to your forgiveness, I found your forgiveness to e greater."
-Imam Shafi' Rahimullah-

Subhanallah



September 07, 2011

syukur

"Astaghfirullah for the past,
Alhamdulillah for the present and
InsyaAllah for the future"



Raya Raya Raya

assalamualaikum..


Selamat Hari Raya semua XD ! Best tak raya? Bagi aku best la jugak even rasa macam kejap je tapi kan still macam tak puas beraya. Kawan-kawan banyak yang dah balik, kakak and abang aku lagi la, semua sekali dah balik. Sekarang di masa yang sunyi ni tinggal la aku berdua dengan mak aku. Ada jugak kawan kan.

Berbalik masa raya, memandangkan rumah kecik, bilik air pun satu je, sape yang nak pergi solat raya kena bangun awal untuk mandi dulu. Aku pun bangun takde la awal sangat, propa je lebih, hehe. Lepas solat pergi ziarah kubur arwah abah, balik dari kubur baru beraya satu family. Masa abang Ajid bersalam dengan mak, tahan je sebak dekat dada padahal air mata dah tak tahan nak jatuh, huhu. Lepas anak-anak, cucu pun kena la beraya sama. Disebabkan semua akak dengan abang aku bagi duit raya, anak sedara aku yang sorang ni pun ingat aku akan bagi duit raya yang padahalnya aku pun dapat dari orang T__T


Lepas habis beraya and bergambar tentunya, masing-masing lapar terus makan. Yang pergi solat semua minum  je before pergi Masjid *padahal aku je, yang lain dah makan. Mak buat mee kuah sebab abang aku teringin nak makan, aku tak makan pun. Bukan favourite la mee-mee ni, budak-budak datang beraya pun tak layan. Kakak aku yang layan, huhuhu. Tengahari sikit pergi beraya rumah Yasmin yang jaraknya dalam 100 meter tu je. Disebabkan anak sedare yang dah tak sabar nak pakai kasut baru, perlu la bawak so diorang dapat pakai kasut tu -_-'

Lepas Zohor semua pergi beraya di kampung, jangan taktau kampung aku sangatlah dekat. Just tambah lagi 100 meter dari rumah kawan aku, sampai lah sana. Rumah Maktih buat nasi, pasangan Makcik and Pakcik  yang comel tu masak. Tapi mula-mula singgah rumah Paknjang, makan-makan kerepek semua baru pergi makan nasi. Sodap weh, semua makan bertambah sebab bukan senang dapat nasi masa Hari Raya ni kecuali nasi impit.


Balik sambung bergambar lagi, orang yang gila gambarnya aku, akak aku and anak sedare aku yang baju oren tu haa. Yang anak teruna jadi mangsa tolong amik gambar, hehe. Sebenarnya beza umur takde la jauh mana in fact ada je anak sedare yang sama umur dengan aku (baju hitam tu). Sebab tulah taste lebih kurang sama je, cuma aku yang kurang sikit bab-bab nak berfesyen ni. Biasa-biasa dah la kan.

Masuk raya ke dua, masing-masing pakai t-shirt je pagi tu sebab nak buat laksam. Pakai baju kurung mau masam la, sebab nak buat tu pun amik masa yang sangat lama. Tapi aku tolong potong-potong je, hahahaha. Selebihnya mak and kakak aku yang buat. Selalu kalau makan laksam memang bermangkuk-mangkuk la, but that day satu mangkuk je, magic!



Owh lupa nak mention yang aku pakai baju sama dengan Confuse. Dia yang belikan, adik beradik jadi la separuh ke suku harga sebab aku bayar sikit je, keh3. Den tak mampu, nak buat macam mana. Tapi baju ni best sebab ni lah satu-satunya baju siap yang aku beli padan dengan badan *gembira dengan mata bersinar. Hari tu just beraya kawan depan rumah je, Wani kawan dia datang beraya dua beradik tu pergi taman sebab boring, si bujang teruna semua main game sampai nak sembul mata and ada yang baca One Piece sampai tertidur depan lappy -_-'


Baju merah tu sebab dia yang selalu amikkan gambar, kadang-kadang kena la bergambar sekali, hehehe. Jangan cuba nak compare kaler kulit kami, dia memang putih aku dodol hangit, tsk ;[ Lepas je kawan Wani balik, kami tiga pun mulalah bergambar dengan kamera biasa yang asalkan ada tu. Erk jangan taktau, nak dekat maghrib baru masuk rumah, well dekat laman je.


Masuk dalam rumah budak-budak tu penuh dekat hall tengah makan kerepek, padahal itu memang sedia untuk tetamu. Bila tanya, katanya diorang pun nak raya jugak *susah betul, siap berebut lagi. Orang yang paling suka mestilah Udin, he's special in our family :)


Malam tu diorang pun balik Penang, sunyi lah rumah sikit. Tengah malam sikit akak aku sampai sebab esoknya Ijam bertunang. Kami sebelah lelaki ni buat biasa-biasa je, sebab diorang pun nak simple-simple. Esok tu dah pakai baju siap-siap, sekali panas betul. Masa nak pergi tu kena la tukar baju, huhu. Dekat je rumah tunang die tu, tapi sunyi sikit Deana tak boleh follow sebab nak balik KL.



Disebabkan tukar baju, maka aku dengan Confuse pakai baju sama sekali dengan tudung, hehe. Kakak aku yang comel tu memang putih dalam family, sebab tu kot die comel. Balik je masing-masing sibuk tengok hantaran sebelah perempuan. Banyak dapat makanan, kek sebiji tapi tak habis pun makan sebab hari tu mak masak nasi tomato. Semua orang dah full tank. Petang sikit pergi beraya rumah Mel, bawak Firdaus. Saja sebab boring pergi sorang kononnya, last sekali Min pun nak ikut. Balik tu tengok budak-budak tu main, malam Abg Jid pulak balik, huhu.



Boleh dikatakan semua dah balik, tinggallah si ratu Widad Kamilah je dekat rumah. Tapi dia sorang pun dah macam berapa orang je, padan la dengan title dia tu. Kami pergi beraya dekat Guar Perahu, rumah kawan Mak. Abg Yus nak belanja steambot lepas balik dari rumah Makcik Ani, terpaksa pergi sampai ke Perda dengan pusing habis sampai ke Butterworth and terpaksa patah balik sebab aku dengan Ckin salah bagi jalan, hee.



Mesti muak kan? hehe, layankan aje. Last sekali kami pergi beraya rumah Long. Aku malas pakai baju kurung so pakai seluar je, takpe la kan. Sampai pun nak dekat malam sebab jam teruk dekat expressway Sp ni haa. Macam tak caya jugak, sebab selalu mana ada jam-jam ni haa, Tapi Alhamdulillah sampai jugak and siap makan nasi lauk cincai lagi. Sedap weh, tak tipu :)



Akhir sekali, Salam Lebaran ampun kalau blog ni banyak merepek je :)



p/s: entry ni ada dalam draft dari raya ke-2 lagi. sebab tu compile masuk terus semua, hee



August 28, 2011

Selamat semua :)

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat Blogger-blogger sekalian. Ampun dan maaf dipinta jika terdapat nukilan yang mengguris hati dan menjengkelkan anda semua :D



*picture credit to tumblr



saja nak share petikan dari drama Tahajjud Cinta yang aku suka sangat :)

"Bila hidup bertopeng agama, perkara sunat menjadi wajib dan keutamaan"
- Citra ( Tahajjud Cinta ) -


August 17, 2011

i still care




" don't leave in the middle of conversation. you don't know how it feels when people let you waiting for them like a stupid person. they wait because they care, so don't take it for granted "




*picture credit to tumblr


August 16, 2011

August 10, 2011

there's no guarantee that this life is easy

Life is too ironic to fully understand. It takes sadness to know what happiness is, noise to appreciate silence and absence to value presence. Someday, after you have moved on, you'll suddenly miss that person whom you've fall for once. Not because you still love him/her but because you were once good friends and everything was just fine before it came to a point where everything has change.



credit to tumblr


Yes, things change friends leave and life doesn't stop for anybody. That's why you have to get rid of the old feelings to make room for a new ones. Just never regret anything that has happened in your life, it cannot be changed, undone or forgotten, so take it as a lesson, learned and moved on.




"Every story has an end, but in life every ending is just a new beginning"
-Uptown Girls-








p/s: august give me so much memories, tsk


August 08, 2011

just a glance

assalamualaikum..


Salam ramadhan semua, walaupun terlambat tapi still bulan puasa jugak. sejak dua menjak ni line tak best and malas nak online, thats why buka blog untuk baca entry orang lain je. tahun ni puasa berdua je dengan mak, tapi sabtu baru ni my sis balik sebab dia cuti sampai lepas raya, keh3. takde la boring sangat, cuma tak meriah macam dulu2. aku ni maybe dah terbiasa dengan family besar and meriah, bila takde sape2 memang terasa sangat. masa study dulu even bukan puasa dekat rumah still ada kawan2 berbuka sama2. tapi syukur jugak lah, sekurang-kurangnya mak tak sorang2, kalau tak lagi lah sedih.


sejak balik rumah ni memang ak tak pergi mana2 kecuali keluar dengan abang and mak aku beli barang rumah, kalau takde apa2 hal memang melekat dalam rumah je sebab nak keluar pun boring. asyik sorang2 je, kawan2 lain dah keje, hehe. 2 3 hari lepas kawan aku si Mel ni datang, aku ingatkan dia ada kat kolej rupanya tengah praktikal sampai lepas raya. lepas tu aku pun keluar dengan dia sebab nak pergi bayar bil. dah siap bayar semua dia ajak pergi bazar. aku okay je lah sebab mak pun pesan suruh beli sup.


masa tengah seronok membeli tu aku ternampak paru, korang makan tak? aku suke gila padahal dulu aku tak pernah makan pun. well, masa aku tengah tengok lauk tu kawan aku cakap "weh, nampak tak tu". aku macam apa benda, "depan tu" PAPPPPPPP!!!!! tercengang aku tak berkedip. aku pusing beli lauk terus aku ajak kawan aku balik. die boleh pulak dok nyanyi lagu Faizal Tahir time 2. haahhaha, takpe lah. aku ingat lagi janji aku, do not look back to the past.




p/s: just a glance, but it's still clear :)

*picture credit to tumblr


July 26, 2011

after a couple of years...

assalamualaikum, it's been a while x update blog nie. nak buat macam mana hari tu patah tangan kejap sebab takde lappy. (ada ke istilah 2? patah kaki tau la) rabu lepas pergi Batu Gajah, saja ke rumah kawan after a couple of years tak jumpa. kebetulan mak tido rumah makcik, so amik peluang lah kan. cadangnye nak balik hari jumaat tu, but then mak die suruh stay sampai sabtu sebab birthday adik die. nasib mak bagi dalam tak bagi, keh3 sebab adik die tu mak pernah mengasuh masa die tinggal dekat kedah dulu.



pergi rumah die naik ets, nasib baik lah senang gile. kalau tak malas jugak nak pergi, hehe. lama gila tak jumpa makcik ni, selama ni hanya skype menjadi penghubung. bahaha, tak boleh blah. sampai sana die amik, time tu rasa macam mak datang amik anak balik bercuti je, hahaha. lepas die amik terus pergi JJ sebab lapar. kejap je pon, then pergi beli barang. selalunya orang shopping baju, beg, kasut tapi kami shopping makanan. banyak giler lah, dengan sushi, kek, burger.


esok tu bawak kawan die pergi hospital sebab kena sengat dengan tebuan, lawak giler. nasib lah kawan2 die peramah teramat sangat, senang la nak masuk. but still aku x cakap banyak sangat. malu sikit, hehe. satu malam tu tido ramai2 kat rumah die, sembang sampai pukol bape pagi. tapi kan, aku sempat habis dua novel masa dekat rumah die, gile laju lah. sebab novel tu sequel, so kena baca jugak bagi habis. tapi kesian die, macam penat je masa aku pergi rumah die tu, huhu. nasib baik aku balik awal (cepat terima kasih) haha.



until we meet again ;) 



p/s: best lah duk rumah ang, makan best2. hehe


July 19, 2011

a chance

*credit to tumblr


you can find the good in everybody if you just give them a chance. sometimes people disappointing you and sometimes they surprise you. but you never really get to know them until you listen for what's in their hearts  
- Lucas Scott (One Tree Hill) - 


July 14, 2011

i have no secret


well, it is no secret that the best thing about secrets is secretly telling someone your secret, thereby adding another secret to your secret collection of secrets, secretly






*takde motif


June 08, 2011

bad things gone, good things come

assalamualaikum..


kalau dulu aku fikir macam mana jaga orang sakit, entah aku boleh jaga atau tak sekarang kalau orang tanya aku dah boleh jawab BOLEH PUNYA. mak aku sakit baru-baru ni and as the youngest and the only one yang ada dekat rumah, semesnyalah aku yang bertanggungjawab kan? Alhamdulillah sekarang mak aku dah pun keluar hospital, nak kata sihat sangat tu tak la but better than before.



bila dah mak sakit, plan masa cuti pun semua tak jadi. tapi okay gak la, kakak and abang aku balik berkumpul je dekat rumah. the saddest part is, aku celebrate birthday dekat hoospital, kah3. sepanjang aku jaga mak dekat hospital tu, banyak karenah orang aku jumpa. ada yang lawak, ada yang macam nak bagi penyepak je. aku sempat kelaskan lagi doktor and nurse yang aku suka. actually bagus jugak semua plan tak jadi, tau la perangai orang macam mana.



walaupun sedih tak dapat pergi mana-mana, tapi happy jugak sebab family aku akan bertambah sorang lagi, hoyeahhh. harap2 baby girl, sebab dah pening kepala dengan hero-hero. tetiba dah lupa nak cerita apa. till here, daaa





p/s: bukan nak kata tapi nak cakap, jangan jemput orang pergi kenduri korang kalau niat tu nak suruh orang wat kerja, tak ikhlas okay ( adik burung bukan kenduri rumah ang, jangan risau )

May 28, 2011

panda terbiar

#my condition right now#


credit to tumblr




p/s: harap-harap mohsin diterima, kah3

May 25, 2011

bubbling

Assalamualaikum..


pernah tak rasa macam nak karang cerita but all of sudden #Plupp dah lupa nak cerita apa. untuk aku memang selalu la tapi kesian gak dengan diri sendiri yang cepat sangat hilang tumpuan kalau kena kacau ==' satu lagi penyakit aku yang memang selalu kena bila ak cakap pasal benda lain padahal dalam kepala fikir dah benda tu. then bila kawan-kawan cakap aku merepek, mula la aku cakap konon aku betul. fight gila-gila. kalau macam aku berdua je memang yang kawan aku kalah, tapi bila time ramai #Bamm aku kena.


ada ke penyakit ni? rasa macam datang dari diri sendiri je. tapi apa-apa pun sekarang memanglah sangat bosan ya amat dok rumah. nak pergi cari part time dah nak pergi kenduri pulak hujung bulan ni. semua kena hold dulu. tapi untuk kaki movie macam aku, sangatlah pelik sebab satu movie aku tak pergi tengok lagi, tsskk tsskk. sebabnya takde teman aku nak gelak golek-golek sekali. pathethic gila, lepas tu mula la melayan drama-drama kat tv sampai aku rasa aku dah boleh jadi director sebab tak puas hati dengan cerita tu T_T



credit to tumblr


sekarang mula tengok Korea punya Variety Show. kah,kah,kah tak larat aku nak gelak. tapi banyak yang lama-lama, biasa la baru nak tengok. sebelum ni aku ada je tengok drama Korea but not crazy about them. tapi semua dah berubah lepas kawan aku asyik bagi video2 variety show yang lawak2. pernah aku saja keluar online dekat luar sorang2. masa tu aku tengok satu variety program ni, punya cover nak gelak, ak sengih je. tah apa orang fikir kan??




p/s: mak bagi green light arr pergi rumah Dibah, deeeeee :D

May 24, 2011

Change

hi there , lama tak update kan? bukan apa, bila je nak start type terus jadi malas gila. tapi aku baca je apa yang korang update kat blog cuma ak je yang taknak update blog sendiri. malas, malas, malas... lagipun busy cari kerja la, yess i know, i know poyo gila kan padahal dok rumah makann, tengok tv, tido, makan and ulang benda yang sama hari2. tak lupa drama2 kat tv yang takleh miss langsung kalau tak rasa macam OMG apa jadi hari ni dekat dia 2, dia ni =='.

rasa macam loser gila kawan2 ada yang dah kerja and bakal dapat first gaji pun, tapi nak diikutkan diri ni sama macam tak ready nak kerja. rehat sebulan boleh? dah 3 tahun study yang mana result last sem paling disaster gila. yeah, ak dah tau result aku and as i imagine, teruk ya ampun but yang happynya ak dah habis blaja weh. diploma la, hehehhhehehe. okay tak sabar tunggu hujung bulan nak pergi kenduri, makan tauhu busuk and kawan aku nak balik Malaysia. Nahahahahaha, tak sabar kot sebab dah tak larat gaduh dengan dia dlm skype. dididididi

lepas 2 ada pulak ajak pergi picnic, tau la sekarang spring pun tapi negara kita takde musim. panas la nyot (padahal aku ajak g hiking lagi la melampau) well i'm looking forward to it. okay dah lapar, gotta go ~






p/s: i miss the old times with my crazy housemate, but now everything has change :'[