November 29, 2012

my sweet escape

Assalamualaikum



Yeay!! My friend convocation day. At first I thought I couldn't attend it but my class was canceled so I went there hurriedly and luckily managed to meet her in thousand crowds. They were too many people and at some point I thought I couldn't met her and gave her a bouquet of bear, haha. Tapi takdir menyebelahi, so bertemu la secara sedihnya, huahuahua *merapu. Aku suka kalau aku boleh buat orang bahagia, gembira. Macam satu kepuasan yang susah sangat nak dapat. Tapi agak touching time tu sebab most of them were hugging their daddy and all of sudden aku pun teringat yang masa konvo dulu abah takde. But I hope, I do make him proud :')

Minggu ni memang minggu aku mencari ketenangan, cewahh. Takde la tenang mana pun, but at least I'm way better than before. Aku follow akak aku pergi outstation dekat Perak and kebetulan memang ada satu hari kelas aku semua cancel. Bagai pucuk dicita ulam mendatang, dengan senang hatinya aku ikut and skip satu kelas tanpa rasa bersalah =.=' Sorry sir. Things about me is that aku memang suka Perak. Tak tau sebab apa, tapi aku suka sangat. That's why aku suka pergi rumah kawan aku dekat Batu Gajah tu, sebabnya dekat Perak :)

Otw pergi sana dari Bukit Subang memang guna jalan lama je. So, kira aku first time la menjelajah jalan lama dekat Selangor ni. Baru la aku tau mana Kuala Selangor, Sekinchan, Sabak Bernam and so on. And guess what? I'm loving it. Totally in love sepanjang jalan. Just jalan die la yang agak tak elok. Keluar pulak awal-awal pagi, memang rasa tenang je.



At first pergi Manjung dulu sebab my sis nak settle kerja dia. So I was following her masuk Pejabat Tanah, saja nak tengok kerja macam mana and bumped into one of her office mate. It takes a while jugak la nak complete semua kerja. Mana lot yang takda kena ganti, satu-satu. Aku pun clueless dengan apa benda yang diorang buat. Then habis je terus pergi makan sebab baru tengahari and masing-masing dah lapar. Lama sangat tak datang Manjung, dulu selalu kot. Habis makan pergi ronda Teluk Batik yang suatu masa dulu tempat yang arwah abah selalu bawak kalau pergi rumah tokwan dekat Air Tawar. Best gila time tu, but now rasa macam biasa ja.


After that, kami pergi cari Teluk Senangin sebab tak pernah pergi. Not bad la, ombak dia agak kuat dari Teluk Batik tapi orang tak ramai and view pun cantik. Saja amik angin then terus gerak check in hotel. Time ni baru aku mengantuk betol. Yelah, bangun awal tapi tido lambat. Tapi sepanjang perjalanan tu memang aku update gila-gila kat Twitter, bukan apa saja bagi akak aku yang lain panas. Aku bukanlah kaki mengupdate ni, tapi tah la jadi macam lepas tension pun ada jugak. Sampai Perak akak aku pun dok buat ayat sedih bagai cakap aku tak bagitau mak. Aku cakap nak bagitau la sebab baru je topup. Then masa nak kol tu, ada pulak orang lain kol tanya nak hantar report. Baru je aku lupa pasal dia, terus ingat balik. Lepas check in tak keluar dah kecuali pergi makan malam tu, hehe. Apa-apa pun, best gila sehari dekat sana. Macam kena suntik ubat khayal tengok pemandangan sepanjang jalan. And beach, tempat yang paling aku suka pergi sejak kecik lagi. Dah biasa duduk dekat dengan pantai kan.


Esoknya kami gerak ke Teluk Intan untuk last job akak aku. Nasib kerja dekat situ pun sikit je and boleh cepat-cepat pergi jalan :) Ala, just pergi Menara Condong. Masa masuk dalam terus aku tangkap bau macam rumah Tok Minah aku, hahaha. Kayu kan, bau semua sama. Kena jugak la marah sebab tak pandai amik gambar, sorry la aku memang kekok gila pegang kamera. Just amik saja-saja, tau la. Lepas pusing-pusing terus gerak balik. Time ni memang aku tido gila-gila sebab aku tido lambat malam tu. Sedar-sedar dah sampai Sabak Bernam, gila cepat lah. 




Otw balik tu cari la tempat nak makan. Cari punya cari, last sekali makan dekat Bukit Malawati tu je. Ada satu kedai akak aku dah biasa pergi. Not bad sebab aku dah lama tak makan ikan. Rasa tak puas pulak. Sebelum makan tu pun dah cakap nak naik kejap atas bukit tu, saja-saja. Tapi monyet tak banyak la. Akak aku cakap before this banyak gila. What happen? Tido ke?


Lastly, singgah Pantai Remis. Saja amik angin. Then terus balik Shah Alam sebab kawan dah kecoh suruh balik sebab jeles, hahaha. Lagipun akak aku pun nak rehat. Malam tu pergi makan Pecelele, aku ni bukan tau sangat. Tu pon orang bawak dekat Padang Jawa. Tunggu aku, memang taktau la semua ni, huhu. Yang geram tiba-tiba semua kucing suka sangat dengan aku malam tu and tiba-tiba jugak aku jadi takut dengan kucing, apa kes?? Conclusionnya, semua best. Dalam hidup ni, ada turun naiknya. Tapi kalau boleh hargailah time kita happy sebab kita taktau bila kita akan sedih. So, aku pun dah taknak sakit hati bagai. Sebab tu apa pun yang dia cakap, aku balas okay je. Masing-masing ada masalah sendiri. As a friend, aku kenalah faham :)


Minggu ni dah kena book babysit anak akak aku, huhu. Widad K, tolong jangan nakal ye. And I'm dying to watch Perks of being a Wallflower sebab aku dah baca buku die. Dah la tayang tak lama, huaaaa T.T




November 26, 2012

Things about family

Assalamualaikum


Mood tengah best sekarang sebab baru siap satu report yang mula-mulanya tak reti buat tu. Sebab report semua boleh buat menangis. Aisyah..aisyah.. Screw people, do your own work, don't get attached, don't trust people easily, blablablabla. Whatever it is, enough is enough. I'll take this as a challenge. Hati senang, hidup pun happy sentiasa.

Tu kisah study, kisah lain banyak je jadi. Tapi benda apa lagi yang selalu menggembirakan hati aku selain Famili. The only things that makes my life perfect. Syukur sangat dikurniakan family yang besar and mereka-mereka yang selalu ambil berat tentang diri. Mungkin hidup tak semewah yang lain, tapi cukuplah aku cakap yang aku mewah dengan kasig sayang. Bila hidup ditimpa pelbagai masalah, I started to think about them and everythings seems fine then. Thanks Allah for this opportunity and your blessing by giving me this precious people in my life.

Disebabkan keluarga yang besar, bila berkembang lagi bertambah besar la kan? Baru tak baru sangat, tapi aku dapat sorang lagi akak ipar. The last one la, sebab abang pun ada 3 orang je. Simple but meaningful. Owh, aku skip kelas Isnin tu, haha. Nasib 1 kelas cancel and satu lagi takpe lah :)




Disebabkan aku sampai pagi before abang nikah, makanya semua baju isi rumah aku yang kena iron. itulah kerja aku kalau balik ramai-ramai ni. But I really enjoy it. Kadang-kadang terfikir jugak, macam mana kalau kena masuk family yang kecik. Mau mati kutu. huhu


Berbaju hijau masa pergi rumah pengantin perempuan. Luckily, my brother marry someone yang rumah dekat je, huhu. Nak jugak!! Gambar satu family ada dengan OP dia, so yang ada pun tak banyak sebab semua makan. Balik dah busy rewang. Aku pun tak tau sangat apa rewang tu. hahahaha. Tapi memang selalu kenduri akan masak ramai-ramai. Muhibah katanya. Alah, aku orang kampung, biasa la kan.

Malam tu barulah prepare mana yang tak complete lagi, and once again aku amik tender iron baju. Bertambah-tambah pulak tu. Nasib la yang laki-laki semua pakai t-shirt je sebab nak buat kerja. Kitorang perempuan memang over sikit, hehe. Malam tu semua tidur berterabur dalam rumah, dah tak ketahuan. Nasib la semua jenis tak kisah kan and ada jugak yang tak balik :(


I only smile like this whenever I'm happy and I got to admit that I'm not happy here. Here in Shah Alam, banyak kisah disebaliknya. But no one wouldn't care to know. They just busy with their life. Well, at least I know I belong somewhere, meuhuhu. Hurmm, gotta sleep. Kelas tengahari. Then, off to Manjung. I just love Perak :D



November 24, 2012

pujuk hati


“InsyaAllah,
sampai satu masanya,
kita akan berhenti ‘memaksa’ DIA memberi apa yang kita inginkan. sampai suatu saat nanti,
kita akan mula memohon,
agar Allah bantu kita terima, dengan hati yang redha dan terbuka,
apa yang Allah dah takdirkan.
apa yang Allah dah rencanakan,
dan apa yang Allah dah tentukan buat kita.”
(via tersenyum-melihat-langit)


“Kekurangan orang lain itu,
mungkin menjadi ladang pahala untuk kita.
Supaya kita dapat bersabar dengannya,
Berbuat baik padanya,
Memaafkan dia.
dan 
Menutup aibnya.
~ subhanallah, bila hati kita bersih, tiada orang yang terlihat tidak baik ~”
- stanza cinta - 
(via tersenyum-melihat-langit)


“Terasa ingin menjerit,
Memberitahu pada semua,
Betapa aku sudah terlalu perit,
Hidup dalam muslihat dunia.
Terasa ingin melaung sekuatnya,
Biar dunia tahu apa yang ku rasa,
Betapa aku ingin keluar dari kesempitan yang melanda,
Agar bisa ku kecapi tenang di jiwa.

Terasa ingin memberitahu semua,
Betapa letih sudah aku dengan dunia,
Tetapi ku tahu cukuplah dengan ada Dia,
Untuk aku kongsi segala.

Ingin ku cerita pada semua,
Bahawa aku telah hampir berputus asa,
Betapa kesibukan dunia telah memerangkap jiwa,
Tetapi di sebalik semua,
Masih ada ketenangan yang ku dapatkan dari Dia,
Untuk aku terus bangun dari kecewa.”
 Afdholul Rahman



“All relationships are about investments. We were talking about children — you have to find time to invest in that relationship. Otherwise you won’t have a good relationship.

Now, it’s similar in your relationship with Allah. If you don’t invest time to know Allah, to know his attributes, the Qur’an, the embodiment of the Islamic example in the Prophet s.a.w., whom we are supposed to love, of course — and when we say we love him, it’s not enough to pay lip service. It’s a bit like when we say to someone, we love them but we won’t make any sacrifices for them.

It’s the simple equation of saying: you get what you put in. If you just sort of take it for granted that the relationship is there — it’s like a lot of relationships: it will just fizzle out.”
Myriam Francois-Cerrah


Why do people CHEAT and LIE?It is because they know that it is easier to get FORGIVENESS than PERMISSION.


Faded friendships.
The ones where you gave it your all. The ones you felt that they would be there for you for the whole time. But something happened, or even nothing happened at all. Whatever it was, it caused the friendship to fade. And that friendship turned into acquaintances, and then into strangers.


Trials are not the reason to give up, but a challenge to improve yourself. Difficulties are not an excuse to back out, but an inspiration to move.


I need all this to keep me on hold.

November 14, 2012

yang baru




Mulakan tahun baru dengan semangat baru untuk lebih berjaya dunia akhirat.



November 05, 2012

please leave

never notice
not even recognize
don't even know

but now..

your intelligence really gets my attention
your patience mesmerize me
your looks is just a bonus

but sometimes..

your words was too harsh
your attentions slightly off

but..

you just being you


this is crazy!
i gotta stop it.