March 20, 2013

luah ludah dan muntah

Assalamualaikum


Lamanya tak menaip, menulis, meluah perasaan, pendek kata meroyan sorang-sorang dalam blog ni. Nak cakap busy tu, ada la sikit-sikit. Tapi lebih kepada malas. Teruk, teruk!! Sem baru yang penuh berliku dah pun mula, ikhlas dari hati, sebenarnya agak takut. 


Aku rasa aku ada masalah dengan tempat yang aku tinggal sekarang which is Shah Alam. Bukan sebab orang ke apa, tapi sebab diri sendiri. Pengalaman pahit datang sini and dapat berita yang paling sedih dalam hidup aku. Terngiang-ngiang lagi dalam kepala. I tried to have some fun here, tapi tak boleh. Alhamdulillah kawan-kawan semua okay and supporting. I need to let it go, tapi susah betol. So kena psiko diri and cuba lupa. InsyaAllah boleh. Asal niat aku baik. Ye dak?


Pelik, sebab dulu aku pernah reject datang sini, which at the end aku dapat sini balik untuk course yang sama, bezanya degree lah. Kawan-kawan aku cakap jodoh aku kuat kat sini, apa-apalah. Aku just harap tak menghampakan family and kawan-kawan  yang tak putus bagi semangat. Terharu sangat :') Semoga semua urusan aku dipermudahkan hendakNya.


Okay tu bab study. Bab family paling aku suka. Yelah, aku dapat anak sedara baru. Kembo aku dah pun selamat melahirkan cahaya mata sulung awal bulan ni. Sangat happy okay. Bertambah lagi cucu Mohd Yusof dan Mek Sa. Semoga kami semua menjadi anak, ibu, bapa, mak sedara, pak sedara, anak sedara, sepupu, sepapat yang soleh dan solehah untuk keluarga. Amin~


Sem ni duit keluar secara mendadak. Tak dan nak pegang, lesap teruih. Tapi at least nampak la guna untuk apa. Selain itu, (ceeyyy bajet tu ayat) semester ni lah aku banyak keluar sendiri *bangga kembang hidung. Aku dah tau sikit naik train bagai, nak keluar area Shah Alam pun dah bijak. Sebelum ni bukannya tak boleh, tapi mengada lebih. Bila ada something yang jadi, baru aku boleh buktikan kemampuan diri. And aku makin close dengan kawan-kawan Uitm di hatiku. Syukur~



***


Macam mana boleh start berani redah sorang-sorang ni kes datang KL dari Perak lah. Aku naik ETS sebab senang. Dah sampai KL Sentral terkapai-kapai sorang-sorang cari Putra nak pergi ofis akak aku and dengan selamatnya aku sampai. Lepas tu aku ke Bangi sorang-sorang *salute diri sendiri. Happy gila kot. Dekat Shah Alam pulak jangan cakap berapa kali aku ulang keluar. Kena biasakan diri la kan, lepas ni kakak-kakak busy dengan anak. Adik dah tak dipedulikan sangat, tskk


Setelah lama tak bertemu dengan makcik kecikku yang sorang ni, akhirnya jumpa jugak. Padahal rumah tak la jauh sangat, just cuti lain-lain. Dia and Azizie teman aku cari laptop walaupun aku terpaksa naik teksi di KL sorang sorang for the first time, perak wehh. Tapi apa apa pun toce toce toce to both of you.. Owh muka aku sekarang penuh peta, taktau kenapa, tskk. Tapi konfiden tu penting babe. Lupa mention masa kembo aku dok hospital aku pergi sana dengan Auni and dua dua feeling dok oversea dengan bangunan tinggi and up to date *macam vangang. 


Baru baru ni pulak aku ada modul. Actually aku tak suka sangat benda benda macam ni, hehe. Tapi aku pergi jugak, first day tu ceramah. second day latihan dalam kumpulan. Aku ni fail betul kalau kena kenalkan diri depan-depan. tak reti la wehh. Yang lawak, aku cakap dengan kawan aku kalau boleh this time aku taknak satu group dengan budak laki ni. Ni modul ketiga, before ni pun aku satu group dengan dia masa modul 1 and 2. Tapi tula kan, kita merancang, sekali dapat jugak for the third time. Aku takdak masalah pun, just nak tukar angin. Syukurnya aku tak satu group dengan sorang hamba Allah ni. Tu yang penting.


Susah la nak jadi macam dulu. One thing la aku respect this guy, dia akan tolong kawan selagi mampu. Yang lain, agak susah nak hadam. Aku pernah baca, "Biar kita ditolak oleh manusia, jangan ditolak Allah swt". So, aku takmau la menserabutkan kepala otak fikir sama ada kami boleh baik ke tak sebab tu kuasa Allah. DIA lagi tahu apa yang terbaik untuk hambanNya. Cuma, ada kawan aku dah boleh hidu, zzzz


Panjang weh, gile balas dendam ni. Padahal keja bersusun penuh. Lagha lagha. Sampai sini jelah. Sayonara~




"I like flaws and feel more comfortable around people who have them. I myself am made entiely of flaws, stiched together with good intentions."
-Augusten Burroughs




March 02, 2013

cuti itu

Cuti semester dah sampai ke penghujung. Aku pun dah sampai Shah Alam. Tapi, hati tertinggal dekat Perak. Wait,

Kedah. Hati tertinggal dekat Kedah. I miss home, my mom, besties and all of it. Before balik Shah Alam, I stop by at Perak to meet my long term bestie ever. Staying at her house and got a chance to go to UiTM Perak. Nice view, environment that make me smile all the way. Sometimes, I don't know what is wrong with me. I don't like where I meant to be. I think this is why I'm not happy.

A lot of things happen during these breaks. I started my break following my sis to Perak (did I mention how I love this city) After 2 days, we went back to Kedah. There finally I realized that I lost my lappy. Gone like a wind. Luckily I managed to transfer most of my files into my hard disk. Yang ironinya, aku rasa aku hilang lappy macam aku hilang satu hubungan. Taktau punca. Tapi setelah aku duduk berteleku sorang diri, semua ni sebenarnya salah aku jugak. Careless or care less. I'm both.

Family aku pergi Kelantan sebab Mak nak pergi rumah abang sulung aku dekat Gua Musang. A very long journey indeed. Penat weh, jalan pun boleh tahan. Lepas dua malam, kami gerak ke KB konon nak stay sana. Sekali semua hotel full. Mati kutu masing-masing. Dalam pening nak tidoq mana, Mak nak jumpa kawan lama dia masa zaman arwah Abah dalam FRU dulu. Zaman aku pun tak wujud lagi and demi memenuhi hasrat Mak, cee, kami pun jumpa. Mak tak jumpa Makcik Faridah for almost thirty years something I guess. Disebabkan lama tak jumpa, dia ajak tidoq dekat pondok dia. Mula-mula semua berat sebab malu and tak biasa, tapi nak jaga hati Mak, semua setuju.

Pondok yang dikata pondok tu bukanlah hebat umpama banglo mewah, tapi cukup hebat untuk aku sebab penuh dengan ciri-ciri kampung yang selama ni aku rindu sangat. Cantik. Itu yang aku mampu aku cakap. Lepas tidoq semalam, esoknya bertolak balik SP. I must say, I like Kelantan :)

Banyak lagi yang aku buat and ada jugak cerita sedih. Tapi biarlah di dalam hati. One thing that I learn through this break. Not all people who seems to care about you actually cares about you. Fact!