May 17, 2013

Family

There is one relationship 
that's as difficult yet unavoidable.

A relationship 
that's tedious but inevitable.

A relationship
that's last your entire life.

That's FAMILY.


Reply 1997




First love

First Love...

The reason why we think first love is beautiful is not because people we first loved were actually handsome or pretty,
It's because we were unconditional, innocent or a bit stupid at the time of first love--

And because...
We know that we can never go back to that young, passionate time of our days.

First Love is a bit rash...

Without any calculation,we throw ourselves with passion and finally come to face failure.
But it is at the same time, dramatic.
It comes with inexplicable feelings that we never get to experience again.
So first love becomes the most dramatic moment of our lives--

It's okay to fail.

Tragic stories stay longer than 'happily ever after'.
It's nice to have that wonderful story as one chapter of one's life.

First Love is a period of time...

It never comes back.
If the next love comes,
time has to yield for that new love.

It might not be as innocent as the first love,
but it would be a little more mature...

Due to the pain suffered with the first love.
A person who dreams of love,
is the one who waits...

And a person who waits,
recognize the love when it comes near him or her.

After the romance,
the real life comes in.
Innocence gets dirty,
passion gets cold,
and youth gets old with cleverness.

So the first love becomes part of one's exhausted daily life.
That's why first love looks like it can't be accomplished.

Because no one talks about a successful romance with first love.


Reply 1997


Teenage

Being a teenager is a stormy period because we don't know any answers,
We don't know what we really want,
Who really loves us...
Who we really love--
We struggle to find the answer.
And finally when we miraculously find the answer...
We've already become adults and undergo big and small goodbyes.
Reply 1997

May 08, 2013

eh

Okay sambung balik...


Balik je Shah Alam minggu lepas tu berderet cuti balik. Tapi kan, 30 April memang ending lah. Serious! Aku pun dah malas. Esoknya hari buruh akak ajak keluar. Konon nak mengubat hati yang lara *cewahh, p tengok ironman for the second time. Minggu tu jugak ada oral test Jepun. Nasib hafal sikit malam sebelum tu. Tapi cuak jugak lah. Petang tu ingatkan ada koko, tapi cancel, hewhew. Malam gerak balik SP dengan anak sedare. 

Sepanjang balik SP, aku teman die drive sampai ke G.Semanggol. Yang lain tido. Balik jalan lama, best woo. Sampai SP dah Subuh. Lepas Subuh tido then awal-awal pagi dah kena kejut dengan Kamilah. Petang sikit 3F balik, weeeheuu. Fatihah omeyy sangat.


Petang tu bawak Kamilah potong rambut, lawak gila. Esoknya hari mengundi. Penuh belakang rumah sebab pusat mengundi dekat situ. Banyak la ragam. Wa mengundi jugak, hehe. Petang semua dah balik, tskk. Esoknya baru aku balik. Memang kentang la dari 12 tghari sampai 12 mlm. Itupun ak mintak hantar balik Bukit SUbang. Dah nak balik kolej jadi liat, kesan dari banyak cuti. Sekarang ada problem sikit. Hope boleh settle tanpa mengguriskan hati mana-mana pihak. Doakan...



cuti yang bersungguh

Assalamualaikum


Hum hum hum.. How to start? 

I bought a new phone? Pulun sangat Aisyah oii, but I really do bought a new phone. Serious! Bukan la tak sayang Blackberry ni, tapi asyik rosak and mak cakap duit baiki boleh buat beli fon baru. So atas nasihat mak, beli la baru. Padahal memang akaiii nak fon baru. Tapi aku still simpan BB ni sebab sayang. Sape nak pakai boleh je, tapi aku taknak jual. Fon baru pon bukanlah secanggih orang lain, tapi aku suka sangat. Tu yang penting.


Tahun ni banyak kawan-kawan kahwin. Aku rasa ketinggalan? Honestly, agaklahh hehe. Tapi aku tumpang happy. Sem ni banyak sangat benda jadi. Ada yang best, ada yang hmm taktau lah nak cakap. But for the first time, keluar jalan-jalan dengan kawan Uitm. Kitorang just jalan TS, Masjid Jamek and Sogo Memang betul-betul jalan sebab tak beli apa-apa huhu. Tapi tapi ada try buat  manicure. Perak buihh, haha.


Sebelum balik cuti banyak jugak aku makan luar, no wonder duit cepat habis T.T Ayam bakar, secret recipe, spageti. Last baru sedar, pergi pasar malam. First time pergi, not bad laa. News paling best adalah aku kena jadi ketua bilik, kikiki. Last day before balik cuti, ada test. Stay dekat fak sebab cuak tahap gila. Tapi study ala kadar jugak, hum hum. The best part is aku jumpa soqhang hamba Allah ni for the first time untuk sem ni masa test. Happy ya amat wehh, padahal taktik pujuk diri. Cuti sem memang aku cuti sehabis mungkin.


Sampai rumah malam Jumaat, petang Sabtu dah pergi Penang. Itu pun kawan datang SP amik sebab dia bosan. DIsebabkan dia pun baru balik Malaysia, mak lepas je la pergi. Sebelum balik Penang, singgah makan dekat Taman Ria. Aku memang dok SP tapi taktau tempat makan kat mana. Jumpa la sat dengan Afiq. Sampai je Penang, teringin makan nan cheese kat Kapitan. Terus teringat Min and kol dia. Sekali makcik tu tengah off day and nak pergi Night Market Batu Feringgi. Kami yang berdua ni pun, mensibukkan diri nak join sekali walaupun tak dapat nan. Jalan-jalan sat, then pergi makan. Time tu la semua cerita keluaq.

With Yasmin and Adibah


Esoknya aku dengan Dibah meronda Penang. Aku ni tak Perak mesti Penang. Lepas ni P apa pulak kan?? Tunggu dia buat tutorial then pergi makan dekat Straits Quay. Bajet kaya hahaha. Makan pas tu round-round pergi Gurney. Disebabkan makcik ni ada tiket wayang free, kami pun tengoklah GI Joe. Dah tu cari kereta tak jumpa, gila kesian. Semalam tak dapat roti nan, so kami tebus hari ni pergi cari sampai jumpa. Kalau Kapitan dekat dengan Queensbay aku tau lah, dekat Tanjung ni aku fail sikit jalan dia. Cari punya cari, akhirnya jumpa jugak. Dekat dengan Kassim Mustaffa and Line Clear je pun. Depan Little India, adoii. Best pulak tengok banyak gerai-gerai time malam. Puas weh dapat.


Esoknya, awal-awal pagi dah keluar rumah sebab Dibah kena clerk patient dekat Hospital Seberang Jaya. Dengan aku follow. Mula-mula malu jugak lah jumpa kawan-kawan dia, dah lama tu okay je. Tapi aku tunggu luar sebab taknak ikut dia jumpa patient. Dah siap, balik pulau balik makan tengahari dekat sana. Nak nangis aku tengok lauk yang banyak gila and gulai Penang yang pekat-pekat tu. Tak dapat kot kat Shah Alam, huhuhu. Sudah makan pergi PMC sebab makcik tu ada lecture. Aku nak suh die anta pergi stesen Butterworth dah alang-alang kat seberang, tapi die pulak taktau jalan tsskk. First time masuk lecture hall budak medik *perak buihh. Terlayan jugak la lecture Parkinson pasal tremor. Dapat sikit ilmu, ada pulak kawan die ajar cara nak tido dalam lecture hall, haha. Nasib lecture satu lagi cancel sebab ada gambar yang ak geli gile. Lepas habis terus die hantar aku pergi jeti. Dah kat sana aku buat lawak sorang-sorang. Lama kot tak naik feri jalan kaki. Sampai Butterworth pon terkapai jugak mula-mula. Nasib bas datang cepat.


Dah balik rumah memang melekat je dalam rumah. Keluar pun sebab mak suruh cari tiket, kalau tak jangan harap. Dapat la bertemu dengan Ju on sorang ni. Dengan dia, ada je cerita kami, hehe. Esoknya bawak mak pergi post office and paw makan luar, hahaha. Sebelum blik Shah Alam mak suruh pergi klinik siap-siap, sebab esok tu nak keluar pulak dengan keluarga burung. Lama weh tak jumpa mereka ni, rindu gilak. 

Pagi tu macam biasa, aku menyusahkan akak ipar suruh hantarkan pergi stesen bas. Sebab dari umah aku naik teksi kena rm10, mahai puii. Bas takdak, macam ni lah hidup. Aku gerak pergi Butterworth again sebab nak pergi Penang. After an hour baru dua anak burung tu sampai, grrr. Dah dekat dengan feri, memang naik feri terus la pergi Penang. Sampai sana terus gi cari makan sebab lapaq. Masuk Prangin Mall. Lepas tu perak sendiri sebab dah maju. Rupanya tu 1st Avenue, memang la canggih sikit. Lepas makan terjumpa Ironman tengah berjalan *promotion. Naik lif terus beli tiket. Sebelum start main game. Gila best game tu sebab pakai sensor. Memang nampak sangat peraknya. Lepas wayang baru gerak keluar cari street art. Bajet pelancong, sewa basikal *takleh belah sangat. Tapi senang sikit macam tu.


Haishh, best sangat okayy. Dah malas nak taip. tata